Rågkakor med hemmagjord müsli

 
Hemmagjord müsli och rågkakor.
 
Rågkakor
 
INGREDIENSER:
 
  • 1 dl kallt vatten
  • 1 dl Kungsörnen Rågkross
  • 4 dl kallt vatten
  • 25 g smör eller margarin
  • 50 g (1 pkt) jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk sirap
  • 1 msk brödkryddor
  • 750 g (ca 1,3 l) Rågsikt

GÖR SÅ HÄR: 
  1. 1. Koka upp vatten och rågkross och häll blandningen i en degskål. Blanda ner vatten och matfett i rågkrosset. Låt det svalna till 37°C.
  2. 2. Smula ner jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt salt, sirap, krydda och mjöl, men spar 1 dl till utbakningen.
  3. 3.Arbeta degen kraftigt (ta ev mer mjöl) tills den känns smidig. Låt den jäsa under bakduk, ca 20 minuter.
  4. 4. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela degen i 4 delar. Kavla eller platta ut varje del till en rund kaka, ca 16 cm i diameter. Lägg kakorna på smorda eller bak- plåtspappersklädda plåtar. Nagga med en gaffel.
  5. 5. Låt dem jäsa under bakduk, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C. Grädda mitt i ugnen, 12–15 minuter. Pensla rågkakorna med vatten, ev blandat med lite sirap. Låt dem kallna på galler under bakduk.

 

müsli med torkad frukt och bär
 
 
INGREDIENSER 

 

  • 1 dl sötmandel
  • 1 dl hasselnötter
  • 6 dl råg- eller dinkelflingor eller fiberrika havregryn
  • 2 dl riven kokos
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1/2 dl sesamfrö
  • 3 msk rapsolja
  • 3 dl blandad torkad frukt och bär t.ex. russin, aprikoser i bitar, äppelringar i bitar, tranbär, blåbär och gojibär
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Grovhacka mandel och nötter.
  3. Blanda rågflingor, mandel, nötter, kokos, solrosfrön, pumpakärnor och sesamfrö väl i en bunke.
  4. Blanda ner oljan i flingblandningen. Häll allt på en plåt och bred ut det jämnt.
  5. Rosta müsliblandningen mitt i ugnen ca 30 minuter. Rör om 2-3 gånger under rostningen. Låt det svalna. Blanda med torkad frukt och bär.
  6. Förvara muslin i burkar med tätslutande lock.
 
Lycka till! 
Kramar Lovisa :)<3

 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0