Kanelbullar

INGREDIENSER:
150 g smör
5 dl röd mjölk
50 g (1 pkt) jäst
1/2 tsk salt
1 - 1/2 dl socker
ev. 2 tsk stötta kardemummakärnor
ca 1,4 l special vetemjöl eller vetemjöl
-
GÖR SÅ HÄR:
  1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjöken och låt blandningen bli fingervarmt (+37°C)
  2. Lös upp gästen med lita av degspadet i en bunke. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, ev. kademumma och drygt 2/3 av mjölet.
  3. Arbeta degen blank och smidig ca. 4 min med maskin eller 8 min för hand. Tillsätt ev. yttligare mjöl, men spara lite till utbakning. Låt degen jäsa under en bakduk ca: 30 min. TIPPS: om du vill att det ska jäsa fortare så kan du ställa ner bunken i ett varmt vattenbad.
  4. När den har jäst färdigt så kan du läga upp den på ett mjölat arbetsbänk.
  5. Knåda till en smidig deg. Dela den i 2 delar och kavla ut varje del till en rektangulär form.
  6. Bred på rkumsvarmt smör, strö över socker, vaniljsocker och kanel.
  7. Vik på mitten och skär i långa, smala remsor. Ta tag i båda ändarna och snurra dem åt varsitt håll. Snurra sedan ihop de till små kringlor. Ställ dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckt med bakduk, ca: 30 min.
  8. Pensla med uppvispat ägg och strö ev. över pärlsocker eller mandelspån.
  9. Grädda mitt i ugnen i 250°C, tills de har fått en gyllenbrun färg. Låt svalna under bakduk på ett galler.
Lycka till och hoppas det smakar! :)

Kram Lovisa! :)<33

Drömmar

INGREDIENSER:

100 g smör
2 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
1 dl matolja
1 tsk hjortronsaltknappt
4 dl vetemjöl
-
GÖR SÅ HÄR:

  1. Arbeta ihop allt till en smidig deg. (Använd gärna matberedaren tills det är en grynig masssa och knåda ihop det sista på bakbordet.)
  2. Fyll deg i ett kaffemått så får du alla ungerfär lika stora. Mindre storlek kan du använda matskedsmått. Rulla till en boll och lägg på en plåt.
  3. Grädda i 150 grader i ca. 20 minuter tills kakorna börjar få lite färg i kanterna på botten.
Lycka till och hoppas att det smakar! :)

Kramar Lovisa <3
RSS 2.0