Bullar 48st

150 g smör
5 dl röd mjölk
50 g(1pkt) jäst
1/2 tsk salt
1-1/2 dl socker
ev. 2 tsk stötta kardemummakärnor
ca 1,4 liter vetemjöl

Fyllning till kanel bullar:

  • smör
  • kanel
  • vaniljsocker
  • socker
Fyllning till vanilj bullar:
  • smör
  • socker
  • vaniljsocker
Pensling och granering:
  • 1 ägg
  • pärlsocker eller mandelspån
Gör så här:

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm (ca +37ºC).
Lös upp jästen i en degbunke med lite av degspadet. Tilsätt resten av degspadet, salt, socker, ev. kademuma och drygt 2/3 av mjölet. Arbeta  degen blank och smidig, ca 4 minuter med maskin eller 8minuter för hand. Tilsett ev. yttligare mjöl men spara minst 1 dl till utbakningen. Låt degen jäsa övertäckt, ca 30 minuter.
Arbeta ner degen i bunken och ta sedan upp den på mjölad arbetsbänk. Knåda degen smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangulär kaka. Bred sedan ut rumsvarmt smör över hela degen, strö över socker, vaniljsocker och kanel om du vill ha kanelbullar. Rulla ihop och skär varje rulle i 24 bitar. Ställ dem i pappersformar eller på bakplåtspapper med snittytan uppåt. Låt dem jäsa övertäckta med bakduk, ca 30 minuter. Pensla bullarna med de uppvispade ägget och strö ev. över pärlsocker eller mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 250ºC, tills de har fått en gyllenbrun färg.
Låt svalna på galler under en bakduk.
Lycka till! =)

Lollos godaste chokladkola

Färdigt på: 1 tim
Ingredienser

Cirka 50 stycken
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Apelsinkola:
2 st apelsiner, rivet skal
1 st citron, rivet skal

Pistagekola:
1 dl hackade, rostade pistagenötter

Pepparkakskola:
2 tsk pepparkakskryddor

Chokladkola:
2 msk kakao (den gjorde jag)

Limekola:
2 st lime, rivet skal

Kardemummakola:
2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel

Ingefärskola:
1 tsk malen ingefära

Tips

Ett kulprov gör man lätt genom att droppa en bit smet i ett glas kallt vatten. Om kolan stelnar och går att forma till en liten kula med fingertopparna så har den kokat färdigt.

 

UNDERBART GODA!!!

 

 

Morotskaka

Ingredienser

2 ågg (jag tog tre för den blir saftigare då)

3 dl socker

3 dl finrivna morötter

1 dl olja

2 dl mjöl

1 tsk bikarbonat

½ tsk salt

1 tsk kanel

 

Frosting

 

250 g philadelphiaost

1 dl florsocker

1-2 msk vaniljsocker

2 msk osaltat smör (rumstemp)

 

Så här gör du:


1. Vispa ägg och socker pösigt.

2. Blanda morötterna med oljan.

3. Mjöl, bikarbonat, salt och kanel blandas.

4. Sedan häller du allt i en och samma bunke och arbetar ihop det.

5. Sedan häller du den färdiga smeten i en rund och bröad form med 24cm i diameter.

 

Frosting:

 

Blanda alla ingredienserna vär och bred krämen på din svalnade kokor! Sen kan man granera med t.ex. rivna morötter, physalis, jordgubbar eller använd fantasin! Men jag tänkte granera min med färska jordgubbar och citronmeliss istället för Lime. :)

Daim cookies

Ingredienser

  • 75 g smör eller margarin
  • 2 dl farinsocker
  • 1 st ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 dl grov hackade valnötter
  • 1 dl daimkulor

Gör så här

Vispa smör och farinsocker poröst med elvisp. Tillsätt ägget. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, salt, valnötter och dajmkulor och arbeta in i smeten. Lägg matskedsstora klickar på plåtar med bakplåtspapper. Grädda cookies mitt i ugnen i 200° i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

 

Kärleksmums

Ingredienser

150 g Arla smör
1 1/2 dl Arla Ko mjölk
3 ägg
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
3/4 dl kakao
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl

Glasyr
75 g Arla smör
3/4 dl starkt kaffe
1/2 dl kakao
1 1/2 msk vaniljsocker
5 dl florsocker

Garnering
1 dl kokosflingor




















































Gör så här

Sätt ugnen på 175˚. Smörj och bröa en långpanna ca 30x40 cm eller lägg i ett bakplåtspapper. 
Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Sikta ner vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl genom en sil. Tillsätt smör och mjölk och blanda allt till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.

Glasyr: Smält smöret i en kastrull, tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker och blanda väl. 
Tag ut kakan ur ugnen, låt den stå en stund. Bred glasyren över den varma kakan och strö över kokosflingorna.


Rabarberpaj


Ingredienser:

  • 3 stjälkar rabarber
  • 2 msk potatismjöl
  • 0,75 dl strösocker

Smuldeg:

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 150 g smör eller margarin


Gör så här:


Skär rabarbern i ½ cm tjocka skivor och lägg i en ugnssäker form. Strö över potatismjöl och strösocker. (Man kan om man vill först blanda potatismjöl och socker så blir det jämnare utspritt och man slipper klumpar.)

 

Sätt ugnen på 225°C. Ta fram smöret till smuldegen så det hinner bli lite varmare än kylskåpskallt till smuldegen ska göras.

Smuldeg:

Blanda vetemjöl och strösocker i en bunke. Tillsätt smöret skuret i mindre bitar. Finfördela smöret med händerna till en grynig massa eller använd elvisp. Fördela smuldegen jämnt över rabarberna.



Cupcakes

4½ - 5 dl. vetemjöl
3 dl. strösocker
3 tsk. bakpulver
1 tsk. vaniljsocker
3 msk. kakao
2 dl. mjölk
150 gram smör

Gör så Här...
Börja med att blanda alla torra ingredienser först, häll sedan i mjölken och
blanda. Sist häller du i det smälta smöret och rör om så det blandas ordentligt.
Jag fyller sedan muffinsformarna till ungefär hälften och sedan in i ungen på
200 grader i ca. 15 minuter.

Frosting:
Färdigt på: 10 min
Ingredienser

60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g Philadelphiaost
Några droppar valfri karamellfärg och pepparmint om du vill.


Gör så här

1. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.

2. Vispa i Philadelphiaosten.

3. Färga glasyren i olika färger med karamellfärg eller behåll den vi och droppa i några droppar pepparmint efter smak.

4. Bred den på cupcakesen och garnera med strössel eller blommor.




Chockladsnittar

40st
100 g rumsvarmt smör eller margarin        
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 1/2 msk kakao
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175˚C. Vispa smör, socker och sirap med elvisp, använd visparna, tills blandningen är ljus och porös. Sikta ner mjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat. Kör med elvispen tills det har blivit en smulig deg. Tryck ihop degen med handen i bunken. Ta upp degen på köksbänken och dela den i två delar, rulla ut varje del till en längd som är lika lång som plåten. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut längderna lite. De flyter ut i ugnen, men behöver ändå jämnas till lite med handen. Baka mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt längderna svalna lite innan du skär dem i sneda bitar. Låt kakorna kallna på plåten.






















Kesobullar

50 g jäst
5 dl mjölk
1 dl socker
¾ tsk salt
200 g keso
ca 1 kg vetemjöl
50 g margarin
1 ägg
vallmofrön

Gör så här:
smält margarin, blanda i mjölk, värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den med mjölkblandningen. Häll i keso samt övriga ingredienser. Rulla till bullar och låt jäsa ca 30 min…pensla med ägg och strö på vallmofrön. Ca 8 min 200 grader,
smaklig spis!!
Tips!
Krydda med Italienska örter, blanda i finhackade soltorkade och solrosfrö!Bullarna blir perfekt tillbehör på grillkvälen!

Välkommen till min nya blogg!

RSS 2.0