Marängbotten med glass och chokladsås

 
 
Marängbottnar

Ingredienser
 
  • 4 äggvitor
  • 2 dl socker

Gör så här
  • Sätt ugnen på 125 grader.
  • Vispa äggvitor och socker i en bunke tills smeten blivit tjock och fast.
  • Bred eller spritsa ut marängen på ett bakplåtspapper i den form du vill bottnarna ska vara.
  • Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen i ca 45-60 minuter.
  • Låt bottnarna kallna, lossa dem försiktigt från pappret.

Chokladsås

 

Ingredienser

  • 1dl socker
  • 1/2 dl grädde
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1/2 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 nypa flingsalt
Gör så här:
 
  • Häll alla ingredienserna i en kastrull.
  • Låt koka några minuter under omrörning tills sockret har smällt.
  • Servera varmt!

Maräng bakelsen

 

Gör så här:

 

  • Ta en marängotten. 
  • Forma en kula av vaniljglassen och lägg på marängen.
  • Lägg på några frusna hallon.
  • Ringla över den varama chokladsåsen.
  • Ät och njut! 

 
Lycka till och hoppas att det smakar! :)
 
 
 

Franska maränger

Ingredienser:
7 st äggvitor 
5.25 dl socker
100 g mörk choklad 70%
(Karamellfärg i valfri färg)
 
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 130 grader.
  • Blanda socker och äggvita i en rostfri bunke.
  • Sänk ner bunken i ett vattenbad och värm marängen till 60-65 grader under vispning. Kontrollera temperaturen med en stektermometer.
  • Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen med elvisp tills den kallnat. Stanna inte vispen förrän det är klart - annars finns det risk att marängen sjunker ihop.
  • Smält den mörka chokladen och blanda den, endast lite, med marängen. (Tillsätt eventuellt karamellfärg)
  • Klicka ut marängen på en plåt med bakplåtspapper med hjälp av två skedar.
  • Grädda i ugnen i ca 45-55 minuter, marängerna ska vara lite sega i mitten.

 

 

Rågkakor

 
Ingredienser:
50 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 tsk salt
2 msk sirap
1 msk brödkrydda (anis och fänkål)
13 dl rågsikt
 
Gör så här:
  • Smält margarinet i en kastrull, häll i mjölken och värm till det är fingervarmt.
  • Smula sönder jästen i en bunke och häll över degspadet. Rör tills jästen smälter.
  • Tillsätt sirap, brödkrydda, salt och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  • Knåda degen och dela den i fyra bitar. Forma runda bullar som plattas ut till runda kakor, ca 15 cm i diameter.
  • Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.
  •  
    Låt jäsa i 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter.
 
 

Hallonpaj

 

 
Smuldeg:
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 dl socker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
 
Fyllning:
600 - 800 g hallon
1/2 - 3/4 dl socker
1 - 2 msk potatismjöl
 
Gör så här:
  • Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från plattan och låt stå i 5 minuter.
  • Blanda övriga ingredienser i en skål.
  • Häll på smöret och blanda väl. Ställ i kylskåp i ett par timmar.
  • Lägg hallon i en smord pajform och strö potatismjöl över.
  • Smula pajdegen över.
  • Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.
 
RSS 2.0